Domowy jogurt Jedzenie

Rozmnażanie jogurtu domowym sposobem

Zastanawiałeś/aś się kiedyś, jak łatwe i tanie jest rozmnażanie jogurtu domowym sposobem? Jeśli nie, koniecznie przeczytaj ten wpis!

Potrzebujesz:

  • mleko świeże 3,2% – 1 litr
  • jogurt naturalny – 150-180 ml
  • garnek, który to pomieści 🙂
  • termometr gastronomiczny
  • łyżka do mieszania
  • słoiki 150 ml na gotowy jogurt

Przepis:

Stosuję prostą zasadę ile mleka i jogurtu potrzeba, aby uzyskać pożądaną konsystencję domowego jogurtu:

50-100 ml jogurtu na 1 litr mleka – jogurt pitny
150-180 ml jogurtu na 1 litr mleka – jogurt klasyczny
250-300 ml jogurtu na 1 litr mleka – jogurt gęsty

Mleko podgrzewaj powoli do 40-45 stopni Celsjusza, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury, zmniejsz ogień na minimalny i dodaj jogurt cały czas mieszając. Po około minucie zdejmij garnek z ognia, mieszaj delikatnie całą warstwę mleka jeszcze przez pół minuty, następnie przykryj garnek pokrywką, otul ręcznikiem lub kocem i odstaw w ciepłe miejsce na 6 godzin – najlepiej przy ciepłym grzejniku. 

Po odczekaniu zdejmujemy pokrywkę, mieszamy zawartość energicznie i dokładnie raz jeszcze, aby połączyć ją z wytrąconą serwatką i rozbić wszelkie grudki.


Słoiczki wyparzyć wrzątkiem (nie polecam używać chemicznych środków odkażających – mogą pozostawić nieprzyjemny zapach i posmak) i przelewać do nich jogurt. Zakręcić dokładnie i wstawić do lodówki.

Jogurt jest gotowy do spożycia. Przed otwarciem słoiczka zalecamy wstrząsnąć zawartość.

Taki domowy jogurt pozostaje idealny do spożycia przez 7 dni, przy czym koniecznie musi znajdować się w lodówce. Może nadaje się dłużej, ale u nas jedna partia jogurtu znikała przed upływem tygodnia. Do kolejnego rozmnażania jogurtu można użyć właśnie tego jogurtu! Perpetum mobile 😛 

Chyba nie muszę dalej przekonywać, że robienie jogurtu w domu to zadanie proste, a przynosi wiele satysfakcji. Jogurt jest produktem nieobciążającym układu pokarmowego, posiada wręcz pro-zdrowotne właściwości. Taki jogurt można zjeść bez dodatków i jest przepyszny, można go również wykorzystać na śniadanie z granolą, płatkami, orzechami, owocami, czy z łyżką dżemu i miodu. 

Jeśli wciąż nie jesteś przekonany/a do samodzielnego robienia jogurtu, przejdźmy do liczb. Być może w dalszym ciągu wydaje Ci się, że jogurty i tak są tanie, więc szkoda zachodu. Czy to słuszne założenie?

Ceny pochodzą z jednego z dużych dyskontów online:

1 litr mleka świeżego – 2,28 zł
150-180 ml jogurtu naturalnego (małe opakowanie) – 1,19 zł

Za 3,47 zł zrobimy 1,150-1,180 ml gotowego domowego jogurtu, czyli 7-8 słoiczków z jogurtem po 150ml. Zaoszczędziliśmy więc prawie 5 złotych! Zakładając, że kolejne partie jogurtu będziemy rozmnażać ostatnio zrobionym jogurtem, oszczędzamy już ponad 6 złotych. Jeśli jesteście fanami jogurtu tak jak my, już z górki pójdzie Wam policzenie ile to zaoszczędzonych peelenów w skali miesiąca do domowego budżetu.

Dajcie koniecznie znać, co myślicie o domowym robieniu jogurtu, czy już próbowaliście i jak Wam się podobało! 🙂 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back To Top