Czechy Domowy ser Jedzenie Podróże Przetwory

Nakládaný hermelín – marynowany ser

Nakládaný hermelín to potrawa kuchni czeskiej, bardzo popularna przekąska do piwa. Jest to marynowany ser typu camembert, zalany olejem, najczęściej słonecznikowym. Każdy ma swój sposób na przygotowanie hermelina – można marynować go w całości, można go także pokroić. Fundamentalnymi składnikami są ser camembert, olej, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, cebula, reszta to nasza fantazja.

Kiedyś, zanim zaczęliśmy marynować swoje hermeliny czytałam, że potrzeba długiego czasu, zanim hermeliny staną się gotowe do spożycia. Dopiero wyprawa do Cieszyna i przypadkowa wizyta w pubie po czeskiej stronie granicy rozwiała wszelkie wątpliwości jak robią to rodowici Czesi.

Hermeliny po raz pierwszy dane było nam spróbować podczas wizyty w czeskiej Pradze w 2016 r., kiedy to zapakowaliśmy w Golfa kilka skrzynek domowego piwa, warzonego wówczas także z Wojtaszem, i ruszyliśmy w stronę Dąbrowicy pod Krakowem, a po spędzeniu tam nocy bezpośrednio do Pragi.

Jeszcze przed wyjazdem do Pragi wyszukaliśmy sobie kilka restauracji/miejsc, do których chcieliśmy zawitać. Jednym z takich miejsc był Pivovarský klub na Křižíkovej. Podczas pierwszej wizyty polecono nam właśnie hermeliny, które były dla nas wielkim odkryciem. Nie marynowaliśmy własnych hermelinów aż do momentu powrotu z czeskiego Cieszyna, gdzie dowiedzieliśmy się, że dobre hermeliny nie potrzebują dużo czasu na dojrzewanie. Remedium jest fermentacja przez 24-48 godzin w temperaturze pokojowej, po czym przemieszczenie naczynia z marynowanym serem do lodówki. W taki sposób ser dojrzewa bardzo szybko, zachowując na długo walory aromatyczne i smakowe.

Potrzebujesz:

  • ser camembert
  • czosnek
  • cebula
  • papryczki chilli
  • wybrane dodatki i przyprawy

  • pojemnik do marynowania
  • olej
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Przygotuj pojemnik do marynowania sera – np. duży słoik o szerokim gwincie, wiaderko itp., wyparz je wrzątkiem.

Cebulę obierz, pokrój w cienkie pierścienie, czosnek obierz i pokrój wedle uznania lub pozostaw w całości. 

Ser camembert – ilość zależnie od wielkości naczynia do marynaty – polecam przekroić wzdłuż lub wzdłuż i dodatkowo w ćwiartki. Ser smarujemy wybranymi dodatkami. My najczęściej używamy pasty curry czerwonej lub zielonej, pesto, hummusa smakowego, np. z dzikim czosnkiem, z pieczonych buraków lub z czarnuszką, lub posypujemy przyprawami wedle uznania, np. ziołami prowansalskimi. Na przyprawiony ser wykładamy pokrojoną cienko cebulę.

Do przygotowanego naczynia wkładamy pierwszy poziom serów, wolne miejsca uzupełniamy czosnkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, papryczkami chilli i ewentualnymi innymi dodatkami wedle uznania. Zalewamy olejem słonecznikowym lub innym wg preferencji.

Pierwsze 24-48 godzin przechowywać w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej, nie zamykając szczelnie naczynia. UWAGA: z uwagi na zachodzący w początkowej fazie proces fermentacji zalecamy nie zamykać szczelnie naczynia z marynatą. Dodatkowo warto pod pojemnik podstawić np. głęboki talerz, który uchroni nas przed zabrudzeniem mebli olejem, który może wydostać się z naczynia.

Po tym czasie należy przełożyć naczynie/pojemnik z hermelinem do lodówki i tam możemy go przechowywać nawet i rok, a może i dłużej!

Hermeliny najlepiej spożywać z pieczywem (jak upiec domowy chleb przeczytasz tutaj) oraz świeżym warzywem, np. pomidorem, czy ogórkiem. Jest to świetna i pożywna przekąska do piwa lub średnio ciężkiego, czerwonego, wytrawnego i pół-wytrawnego wina.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back To Top